O mne

Moja fotka
Hi, my name is Laura and I found myself a new passion that brings me a lot of joy - writing. For now I´m writing about One Direction but maybe over a time I will write about someone else. Who knows. :) I hope you liked, like and will like my stories and if so, please write comments. I´m really grateful for them because they are giving me the strenght and the fancy to write more and more. Thank you so much :) :-* FB - https://www.facebook.com/vojtekova.laura ... TT - https://twitter.com/LauraVojtek ... FB fanpage - https://www.facebook.com/LaliStories?ref=hl ... Ask.fm -http://ask.fm/LauraVojtek

pondelok 6. januára 2014

IELTS výsledky + PSko

Viem, že som sa trošku omeškala, no nejako nebol čas sa k tejto téme vyjadriť. Veď to poznáte, sviatky, prejedanie sa, flákanie sa po vonku a u mňa aj písanie motivačného listu = personal statement, skrátene PS. Výsledky som vedela v piatok 21.12, tak som spomínala. Bola som práve v kaviarni, keď mi prišiel mail, že výsledky sú už na internete. Skoro som dostala infarkt. DOSLOVA! :D V momente som šla zaplatiť, a keďže bližšie bola mamina firma ako byt, tak som šla tam. Keď som sa šla prihlásiť k výsledkom, srdce mi bilo ako o dušu a na chvíľu som sa aj zastavila, že to vedieť nechcem. Neskutočne som sa bála. Čo ak som to nezrobila? Čo ak ani na tú záložnú školu to nebude stačiť? No potom ma kamošky nakopli a ja som konečne stlačila Submit. 
Čakala som na nejaké dlhé načítanie stránky, no výsledky sa zobrazili za sekundu hneď vedľa. Prvé, na čo mi padol pohľad bolo celkové skóre - 7.5. Wohooo. Moje srdce plesalo od radosti. Nie je to také zlé, tešila som sa. Celkovo to stačilo aj na tú prvú školu v mojom rebríčku, no dôležité boli aj čiastočné výsledky - žiaden som nesmela mať pod 7.0 A tak som začala čítať: Listening - 8.5. Tam som to celkom očakávala. Minimálne 8.0, pretože som mala takmer všetko. Potom bol Reading: 8.0. Tu sa mi zastavilo srdce a ja som neverila vlastným očiam. Reading, čo som si myslela, že som pokašľala najviac, tak som z neho mala osmičku. Unbelievable! :D A potom prišiel Writing a Speaking, obe po 6.5. Takže tie nádeje na LSE sa mi rozpadli, pretože ak je požiadavka 7.0, tak musí byť splnená. No aj tak to bola dobrá správa. Nesplnila som síce podmienku na najlepšiu školu v UK, no tesne za ňou je v rebríčku UCL a tam spĺňam všetko. A tak som nezúfala ale radovala sa. Večer, samozrejme, oslava a hybaj sa užívať si sviatky. 
V piatok mi potom prišla obálka s certifikátom, ktorý som len zbežne prezrela a odložila do poličky. Teraz bol čas na písanie PSka. Celý deň som si na internete hľadala rady a tipy, ako to napísať správne, spolu s príkladmi z minulých rokov priamo v mojom odbore. Potom som si o sebe začala vypisovať poznámky, ktoré by som relatívne mohla zahŕnúť v liste a začala som. Do večera som mala dokončenú polovicu a v sobotu som to ukončila úplne. Znie to neskutočne umelo, ale tak znejú všetky PSka. Úprimne ľutujem tých, ktorí to všetko musia čítať. Nie som s tým síce úplne spokojná, no ešte mám času na prípadné úpravy a taktiež to chcem dať skontrolovať lektorovi kvôli gramatike. Len čo podám prihlášku, neostáva mi nič iné len sa "pripravovať" na maturitu :D a modliť sa, aby mi poslali ponuku. A potom už len splniť všetky podmienky a som tam :) 
Ou, a ešte jednu novinku mám, ktorá vás síce nemusí zaujímať, ale tak ... :D Neviem, či viete, no v Škótsku je pre EU študentov štúdium na univerzite zadarmo. Vedela som to už skôr, no predsa len, chcela som ísť do Londýna a taktiež som sa bála ich prízvuku. No počas sviatkov do mňa oco hučal, nech si aspoň jednu z tých piatich prihlášok dám do Śkótska, tak som sa pozrela na unieverzity a našla som tri najlepšie - University of St. Andrew, ktorá je taká známa, pretože tam chodil princ William, University od Edinburgh a University of Glasgow. Sprvu som sa rozhodovala nad St. Andrews, no to mestečko je tak malé, že ledva by som si tam našla prácu aby som pokryla svoje životné náklady. Tak som zvolila University of Edinburgh. Ako som tak študovala ich stránku, začala som nad tým čoraz viac rozmýšľať. Prečo vlastne chcem ísť do Londýna? A prišla som na pár odpovedí. 
1. Pretože je to hlavné mesto a je tam dostatok práce. 
2. Pretože tam sú svetoznáme univerzity vďaka, ktorým by som mohla ľahšie získať prácu. 
3. Pretože to mesto milujem.
4. Kvôli Silvestru a Winter Wonderlandu. 
5. Kvôli slávnym ľuďom. 
A tak som nad tým rozmýšľala. Jediný dôvod, ktorý bol opodstatnený bol druhý. No a čo, že je to hlavné mesto UK, Edinburgh je hlavným mestom Škótska. No a čo, že ho milujem. Môžem tam ísť po doštudovaní pracovať. Aj na Silvestra tam môžem ísť a spojiť to s návštevou Winter Wonderland-u. A slávny ľudia predsa nie sú dôležitejší ako moje vzdelanie. To ma prinútilo zistiť si o Edinburghu viac. Predsa len, nemusím sa v 19-tich zadĺžiť a namiesto 27,000 libier, ktoré by som si požičala splácať celý život vyše 60,000. Áno, 60,000. Sprvu mi to bolo jedno - predsa len ... LONDÝN!!! :D No potom som si predstavila, čo všetko by som za tie peniaze mohla mať a sústredila som sa na Škótsko. No čo ma úplne presvedčilo, bola ponuka kurzov v Edinburghu. 
Spolu s ekonómiou by som mohla taktiež študovať jazyky, o čom som neskutočne snívala. Chcela som sa prihlásiť aj na prekladateľstvo, no zmiešať dve tak odlišné odbory v motivačnom liste by som nezvládla. A vďaka Edinburghu by som mala možnosť vďaka kreditom navyše pokračovať v španielčine a taktiež si vybrať aj nejaký iný jazyk. Premýšľala som nad Arabčinou, ktorá je momentálne druhým najžiadanejším jazykom na svete a taktiež mandarínčinou, čo je čínština. Chcela som si vybrať niečo netradičné, takže by som opäť mala v CV niečo naviac oproti ostatným. Na žiadnej inej škole som nenašla takúto, pre mňa neskutočne atraktívnu ponuku. 
A čo ma taktiež dostalo bola ponuka Clubs & Societies. Milujem tanec! Od 8 rokov som tancovala spoločenské tance a práve v Edinburghu som našla klub zameraný práve na ne. A nie len to. Bolo tam ďalších 6-7 tanečných klubov, ako napríklad Salsa Society, Modern Dancing, Cheerleading alebo Pole Dancing. To posledné ma poslednú dobu neskutočne fascinuje, takže by som to určite chcela skúsiť. Ďalšia vec, ktorá ma potešila bol spolok Trading and Investment Club, ktorý je vlastne mojou specializáciou v oblasti ekonómie. Len na málo univerzitách ho majú, a tak ma to celkom potešilo. 
Taktiež som sa vždycky chcela naučiť nejaké bojové umenie, a keďže milujem Jackieho Chana, karate bolo No.1. A tam sú dokonca až dve rozličné druhy karate a taktiež Ju Jitsu, ktoré ma celkom láka. No a na záver pridám ešte divadlo, ktoré by som rada skúsila, aby som sa mohla realizovať nie len ako herečka ale taktiež by som skúsila scéneristiku a taktiež média ako rádio a noviny, čiže tiež by som pokračovala v písaní ako žurnalistka, čiže by som nezabila svoj sen. :D Ou, a skoro som zabudla, myslím, že som už spomínala Sign Language, ktorý ma fasinuje, nie? :D ten tam majú tiež, takže sa ho budem môcť naučiť a taktiež Language Society, pre tretí jazyk - chcem byť predsa multilinguálna :D 
PROSTE DOKONALÁ ŠKOLA!!!! :D aspoň tak mi teraz pripadá. A tak som si, nie že dala jednu záložnú prihlášku do Škótska, ale rovno som si dala záložný odbor v Edinburghu. A ešte jeden som si zvolila v Glasgowe, keby to náhodou nevyšlo, aby som nemusela brať britskú pôžičku. Takže teraz mám na konte 3 škótske a 2 londýnske školy. LSE som vyhodila, pretože by som sa tam hlásila zbytočne, a ostala mi UCL a záloha v Londýne, Queens Mary :)
Hádam som vás neunudila k smrti a ak máte nejaké otázky ohľadom čohokoľvek, neváhajte sa pýtať, či už cez komentár alebo mailom. :) Seeya later

20 komentárov:

  1. Neunudila praveže potešila :).. Dievča zlaté určite by si sa mala rozhodnúť pre Škótsko nie len preto, že nemusíš splácať pôžičku, ale aj preto, že je to dosť zaujímavé mesto :) Tiež zamestnanosť a plat je tam neskutočny :) A mám pocit, že do Škótska by si sa tak možno ani nedostala, keďže ťa tak láka Anglicko.. Poznám to každý sa zameriava len na to čo chce, a nie žeby spoznával aj to nové:) Určite by som volila Škótsko :) a k tým testom gratulujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem krásne :) a máš pravdu, určite by som sa tam len tam nedostala, maximálne na Loch Ness a koniec :D

      Odstrániť
    2. :) No tak vidíš .. Fakt si myslím, že to Śkótsko je lepšia voľba (mimochodom aj ja milujem Anglicko) :D viem aké je to rozhodovanie :D

      Odstrániť
  2. Lali gratulujem, a tiež sa pripájam volím do Škótsko, aj ja sa asi na to dám. Ináč Lali a všetci ostatní neviete o nejakom dobrom kurze cudzieho jazyka? SR alebo mimo, lepšie letné kurzy a nie dajake predražene? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem krásne :) najlepší kurz je samozrejme priamo v anglicky hovoriacej krajine ale to vždy stojí majland ... môže ti pomôcť napríklad aj letná brigáda v dovolenkovej destinácii :) na SR už len jazykovky asi, neviem :)

      Odstrániť
  3. ja na tvojom mieste by som šla pre oto škótsko. mm odtial kamaráta, priamo ze Edingburghu a to mesto si zamiluješ!taktiež v Škótsku študuje brat mojej sestry a len si to chváli. Prácu zohnal skoro hneď a teraz je v druhom ročníku, má vlastný byt a dokonca sa z čašníka vypracoval na manažéra reštaurácie. Not bad :D Sny sa rozhodne plnia aj tam :)))
    Ja mám ešte dosť času nad rozmýšľaním, ale do predbežných plánov som zaradila aj práve Škótsko :)) držím ti palce :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. wohooo .. tak to si ma teraz nesmierne nabudila a potešila :) už ani nejako nepremýšľam nad Anglickom skoro :D ešte som aj zistila, že dcéra mojej učiteľky zo základnej už vyštudovala priamo v Edinburghu a že úžasná krajina a mesto :D taže vôbec nepochybujem, navyše po vašich úžasných komentároch :)

      Odstrániť
    2. teraz som si všimla? :D brat tvojej sestry nie je aj tvoj brat? :D :D

      Odstrániť
    3. Som si ani neuvedomila aký preklep tam mám :D to má byť brat mojej kamarátky :D :D ale ona je mi vlastne ako sestra :D

      Odstrániť
  4. Bože ja som tretiacka na bilingválnom gymnáziu v prešove a akurát včera som sa rozhodla že jedna moja prihláška pôjde rozhodne na university of edinburgh!! A teraz som si prečítala ten článok a neverím :D škótsko je krásna krajina a univerzita má neskutočne zaujala do noci som si pozerala jej videá na youtube.o škótsku rozmýšľam už asi rok.najprv som strašne chcela ísť do LDNa ale životné náklady sú strašne vysoke a UOE je aj tak jedna z najlepších na svete takže je to ešte lepšie.
    Ešte zvažujem aj Dánsko alebo Prahu ale Škótsko zatiaľ jednoznačne vedie.:)
    Môžem sa ta opýtať na akú školu chodíš a kto je tvoj lektor? Lebo v PO poznám 4 a možno je to jeden z mojich oblubenych..:D
    Aaah rada by som ta stretla aby som s tebou mohla osobne pokecat bolo by to lepšie.:Dpekny deň prajem.:)
    Katka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. moje mladsie druhe ja :D :D :D na SGPO chodím ... bilingvalne gymko na Solivare a mojim lektorom je Jonathan Eddy ale mala som aj Petra Galuszku, ktory bohuzial minuleho roku prestupil na GK2 :) jeho som strasne zboznovala a na stuzkovej som sa s nim rozbijala :D pokojne sa mozme niekedy stretnut a pokecat :) napis mi na FB: Laura Vojteková a sa dohodneme ;)

      Odstrániť
    2. Aa peter prišiel ku nám učí nás tento rok konverzáciu na gk2 v bilingvalnej sekcii,po minulé roky som mala Chrisa Gleavesa a Petra Pritcharda a na jazykovke mám Kevina.neviem či niektorého poznáš ale Chris a Kevin sú najviac v pohode typci akých som stretla a Petrovia sú takí smejkovia..:)
      Bol vám na stuzkovej? Neverím,zlatý.:D
      Určite napíšem.;)

      Odstrániť
  5. Páni, obdivujem niekoho, kto zvládne ísť na výšku do zahraničia. Tiež by so m rada išla a odteraz budem pre to niečo robiť, ďakujem za motiváciu a držím ti palce, aby ťa prijali. Môžem sa spýtať, čo je ten motivačný list? Posielaš ho niekam, ak si si ho chcela dať skontrolovať kvôli gramatike? Prvý krát to počujem tak som to nepochopila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :) drzim aj ja palce, aby sa ti podarilo co si zaumienis :) a co sa tyka toho motivacneho listu, pisala som o nom v clanku IELTS + UK universities and colleges, tak ak chces blizsie info, precitaj si ho :) tu ti napisem len v skratke ze v UK nemaju ziadne prijimacie skusky ako na Slovensku ci v Cechach ale rozhoduju o prijati studentov na zaklade ich motivacneho listu, vdaka ktoremu zistia, ake ma vlastnosti, ake cinnosti ma za sebou, comu sa venuje a ci naozaj ma rad ten predmet na ktory sa hlasi :)

      Odstrániť
    2. Rozumiem, ďakujem :)

      Odstrániť
  6. Hmm...straaaaasne moc ma laka vyjst studovat tiez do zahranicia najviac by som sla do UK ,no moja uroven je asi 50x nizsia ako tvoja...tak by om sa chcela spytat,ze ako sa da precvicovat ale tak napriklad neviem pozeranie filmov v anglictine ci tak...je ine ked niekto chodi na bilingvalne a kto nie...a virm aj to,ze na skoly ako su tieto vyssie uvedene nemam xd takze tak ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. v prvom rade sa nesmies podcenovat a treba si verit :) zdrave sebavedomie je dobre a niekedy je lepsie mysliet si ze vies viac, pretoze ti potom hocico ide od ruky a lahsie :) a po druhe k tomu precvicovaniu, mne velmi pomaha napriklad pozeranie filmov alebo hudba ... nedokazem pocuvam piesen ak nepoznam jej text takze si ho zakazdym prekladam ak niecomu nerozumiem :) teraz uz mozem napriklad pocuvat pesnicku a hned v mysli viem, o com je ;) dalsia vec, ktoru mnohi radia su knihy a osobne si myslim, ze toto je najlepsie na gramatiku a formy slov ako aj predlozky a podobne veci ... prave tym ze citas, tak sa ti iste spojenia vryvaju do pameti a ty ich vies automaticky :) preto ja napriklad mnoho krat viem spravnu odpoved ale neviem ucitelovi vysvetlit preco to tak je .. proste to tak je :D a taktiez je dolezita slovna zasoba, ktoru ziskas predoslymi dvoma sposobmi najma ... nie je potrebne si vypisovat vsetky slova, ktore nepoznas, ale napriklad tie, ktore sa v texte najviac vyskytuju ... a taktiez je dobre pisat si ich napriklad nie so slovenskym prekladom ale so synonymami alebo vysvetlenim v anglictine .. tak sa opat ucis :) a posledna vec, ktoru by som asi poradila je najst si niekoho, s kym sa mozes rozpravat po anglicky .. ak nechodis na bilingvalne, je to tazsie, no nie nemozne :) existuju jazykovky alebo sa dohodnut s kamaratkami ... ide len o to nebat sa rozpravat, aj ked nie vzdy korektne .. nezalezi na tom, kolko chyb spravis ... casom ziskas zrucnost a budes vediet aplikovat aj gramatiku spravne :) ja som si napriklad pred par rokmi nasla kamarata cez internet ktory sa stal mojim najlepsim kamaratom a je z Brazilie :) taktiez mi dost pomohol tym ze sme sa rozpravali po anglicky :) a k spravnej pronunciation by som este dodala citat kratsie clanky nahlas, aby si sa pocula a slovicka sa ucit aj so spravnou vyslovnostou :)

      Odstrániť
    2. Dakujeeem ;)) velmi si mi pomohla a budem sa drzat tvojich rad...zvykla som sa s kamaratkou rozpravat po anglicky...a uz minule som rozmyslala,ze si kupim nejake knihy alebo tak po anglicky...este raz dakujem velmi :)) a drzim palce na vyske :)

      Odstrániť
    3. aj ja som sa chcela spýtať o toto, lebo zisťujem , že nie som až taká zručná ako som si myslela a keď som si prečítala tvoj podkomentár bola so veľmi rada. Držím palčeky aby ťa prijali :)

      Odstrániť