O mne

Moja fotka
Hi, my name is Laura and I found myself a new passion that brings me a lot of joy - writing. For now I´m writing about One Direction but maybe over a time I will write about someone else. Who knows. :) I hope you liked, like and will like my stories and if so, please write comments. I´m really grateful for them because they are giving me the strenght and the fancy to write more and more. Thank you so much :) :-* FB - https://www.facebook.com/vojtekova.laura ... TT - https://twitter.com/LauraVojtek ... FB fanpage - https://www.facebook.com/LaliStories?ref=hl ... Ask.fm -http://ask.fm/LauraVojtek

utorok 18. júna 2013

Day 4

Téma: Tvoj názor na náboženstvo.

   Dúfam, že ma za môj názor neodsúdite :)
   Toto je u mňa dosť komplikované. No jedno viem isto - náboženstvo a cirkev sú dva dosť odlišné pojmy. Posledné roky sa cirkev zmenila na akúsi formu biznisu. Mám pocit, akoby to bolo len o peniazoch. Ak náhodou prídete na omšu a nemáte so sebou nejaké drobné, všetci naokolo na vás začnú pozerať ako sa vraha, že čo tu robíte. Mladí ľudia chodia pre cirkev zbierať po domoch peniaze na "výstavbu fary". Prečo to všetko nefinancuje Vatikán? Prečo si pápež vysedáva na zlatom tróne zatiaľ čo v Afrike ľudia umierajú na choroby, ktorých vakcína stojí len 5 eur? Iste, Boh im pomôže. Tak, že zomrú. Výborne. Nemám nič proti veriacim, no extremizmus veľmi nemusím a cirkev podľa mňa k extremizmu jednoznačne patrí. 
   Náboženstvo však považujem za čosi iné. Pre mňa je náboženstvo viera. Či už v Boha, či v nejakú vyššiu silu, či v akúsi energiu. A tak sa dá povedať, že som veriaca. Ja sama sa radím k agnostikom. Niektorí si myslia, že agnosticizmus je vlastne ateizmus, no to je úplný blud. Je to názor, podľa ktorého nemožno spoznať podstatu vecí či sveta. Podľa neho nie sú náboženské otázky zodpovedateľné. V podstate záhladné heslo znie "Vo veciach rozumu nepovažuj za isté tvrdenia, ktoré neboli dokázané alebo ktoré sa nedajú dokázať." Neverím v stvorenie sveta za 7 dní či vytvorenie človeka na obraz Boží. Verím vo Veľký tresk a evolúciu. 
   No na druhej strane verím v akúsi vyššiu silu. V energiu. Vo vesmír. Kto čítal knihu The Secret alebo videl film, vie o čom hovorím. Verím, že existuje akási sila, ktorá nám pomáha v živote. Je to vlastne myseľ. Pre mňa je myseľ najmocnejší nástroj na zemi, s ktorým dokážeme čokoľvek. Možno to znie absurdne, no sama som sa o tom presvedčila. Je to ako ľudia, ktorí videli Boha, tak v neho veria. 
   V knihe sa opisuje veľa prípadov, kde vďaka mysli tí ľudia získali to, po čom túžili. či už dobré alebo zlé. No čo ma presvedčilo najviac bol práve prípad s placebo tabletkami, ktoré niektorí lekári používajú pre hypochondrov. Tu sa presne stane to, v čo verím. Ľudia, ktorí sú "chorí" sa zrazu zázračne uzdravia. Prečo? Lebo v to verili. Verili, že im tá tabletka pomôže. Tabletka, v ktorej nie sú žiadne protilátky, len cukor. Takisto napríklad miesto Lourdes vo Francúzsku. Považuje sa za zázračne, pretože sa tam pred niekoľkými rokmi zjavila Panna Mária a vyliečila ľudí. Odvtedy tam chodia ťažko chorí alebo postihnutí ľudia, ktorí veria. Veria, že sa vyliečia. A tak sa aj naozaj stane. Opäť - sila mysle. Aspoň podľa mňa. 
   Mne sa to osvedčilo na jednom príklade. Spočiatku som to skúšala len na drobnosti a nefungovalo to. Tak som sa na to vykašľala, až kým mi to spolužiak nepripomenul. On chcel, aby sa od neho presne v deň narodenín, keď mal 18, popýtala občiansky pri kúpe cigariet. Stalo sa. Možno to znie ako náhoda, no ja som nad tým premýšľala a povedala som si, že to skúsim znovu. 
   V tom čase som cestou do školy stretávala nádherného chalana s krásnymi zelenými očami. Nastupoval vždy zastávku po mne a párkrát sa nám stretli pohľady. Vtedy som si povedala, že raz toho chalana stretnem na prechádzke so psom a on sa mi prihovorí. Pravidlo je myslieť na to, živo si to predstavovať. Najdôležitejšie sú pocity, aké by sme cítili, keby sme to dostali. A potom to treba po čase vypustiť z hlavy a žiť život naďalej. A tak som to spravila. Zabudla som na to, ani neviem ako, no neprestala som veriť, že to vyjde. Je rozdiel, keď žijete život ďalej alebo keď to vzdáte a poviete si, že to nefunguje. 
   A tak prešiel mesiac od vtedy, čo som si to zaželala. V ten večer som bola vonku na zvyčajnej prechádzke a bolo celkom teplo, tak som sa rozhodla, že si spravím väčšie kolečko ako zvyčajne. Keď som sa už už vracala domov, ne ceste som pred sebou zbadala dvoch chalanov. Hovorím si: Ten naľavo vyzerá celkom dobre. A keď sa priblížili, zistila som, že to bol on. Srdce sa mi rozbúšilo a nevedela som, čo mám robiť. A tak som trošku obďaleč zastavila a tvárila sa, že čakám na psa. Oni zastavili tiež a čakali. Odrazu som si všimla, že sa rozlúčili a ten chalan z autobusu kráča ku mne. Znovu som sa rozklepala a snažila som sa vyzerať nenápadne. Podišiel až ku mne a povedal: Ahoj, my sa stretávame v autobuse, že? A krásne sa usmial. Áno, odvetila som a usmiala som sa tiež. Ja som Majo," predstavil sa a ja som skoro zomrela. Tak sme sa zoznámili a ešte ďalšiu hodinu som sa s ním aj so psom prechádzala po sídlisku. 
   Nasledujúci deň sme už v autobuse kecali ako starí známi a párkrát sme spolu boli vonku. Síce z toho nič nebolo, no vtedy som si uvedomila, že to naozaj funguje. Splnilo sa mi prianie, a to do posledného detailu. Nepriala som si, aby som s ním chodila. Len aby som ho stretla a aby sa mi prihovoril. A stalo sa. A preto si myslím, že na to, aby človek naozaj veril, potrebuje niečo, čo ho úplne presvedčí. Predsa len, aj ľudia, ktorí tvrdia, že sa im zjavil Ježiš či Panna Mária sú jednoznačne väčší veriaci ako bežní ľudia. To je asi všetko k môjmu názoru. Budem rada, ak sa so mnou podelíte o ten váš. :) a taktiež ak ma odteraz nebudete dissovať :D














5 komentárov:

  1. je to tvoj názor a mááš na neho práávo takže ťa odsudzovať nebude určite nikto ja určite nie a z časti súhlasím s tebou že sa náám splní len to čo potrebujeme alebo chceme a je to pre nás dobre .Som veriaca ale do kostola nechodím netuším prečo.Možno tiež pre tie pohľady aj mne sa to stalo a hlavne babky :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :D Biblia je plná metafor a nepopiera veľký tresk...;) 7 dni v biblii môže znAmenať 10 miliárd rokov...;)
    To som nemyslela zle...ale len tak pre vysvetlenie...
    Často pociťujem Božiu lásku v eucharistii a Božom slove aké tvoj názor ti neberiem....ja sa len teším na večný život a nie smrť...;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. neviem v čo mám veriť lebo som asi tak neviem na prahu? .... každý nech si verí v čo che každý má právo na svoj vlastný názor .. neviem čo si mám myslieť .. možno sa tak strašne bojíme smrti , že chceme aby sme žili navždy , ale čo by sme mali z toho , že by som žili stále a mali večný život ? ... neviem mne to pripadá hlúpe .. možno je to myslené inak večný život neviem asi sa v bibli spomína že duša človeka je nesmrteľná a čo je tá duša ? je to niečo ako to čo si tu na Zemi vytvoríme ? alebo je to niečo duchovné ... ak dobre viem tak v minulosti a asi aj teraz sa väčšina zlých udalostí diala kvôli kresťanstvu? .... tak ja neviem neverím vo večný život ... A v každom druhom kostole a na každej druhej liturgii možno aj na každej jednej omieľajú to isté dookola mňa to veľmi nebaví počúvať prečo by sme sa do kostola nemohli prísť vyjadriť aj svoj vlastný názor nech už je akýkoľvek ... kresťanstvo zakazuje čítať všetky tie neviem ako sa to volá napr. o bermúdskom trojuholníku či ako sa to volá ... teda možno nezakazuje ale je to hriech tie vety čítať ... neviem mne sa viac páči Darvinova teória .. asi tak no .... ak sa vo veciach mýli a sú úplne iné tak ma prosí opravte rada si vypočujem každý názor a nikoho ni neodsudzujem .... lora ..

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vieš o tom , že podobný prípad s chalanom sa stal aj mňe ?? Raz som išla od zubára a v autobuse som stretla jedného chalana a celú cestu sme na seba zazerali a usmievali sme sa na seba ako retardovaní :D Potom som chcela alebo skôr dúfala, že sa s ním ešte raz stretnem (alebo ho len uvidím) a po asi mesiaci možno skôr sa to stalo :DDD Proste ani som v to už nedúfala a zrazu nastúpim do MHD a on stál vedla mňa :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Znova s tebou úplne súhlasím :D môj um mi zakazuje prijať že Boh stvoril Zem za jeden týždeň ale zároveň verím že na druhej strane dačo je, stačí si prečítať spovede ľudí po klinickej smrti. Lenže ani nevieme že čo konkrétne nás tam čaká, možno že sú tam antický bohovia :D s vierou a cirkvou s tebou súhlasím na 10000000 per cent viera a cirkev sú si tak veľmi odlišné ale väčšina ľudí to nechápe :D so silou myšlienok, s tebou taktiež súhlasím. Kniha Secret mi neuveriteľne pomohla a myslím si že od doby čo som si ju prečítala som omnoho väčší optimista :D tá sila myšlienok je neuveriteľná až ma niekedy desí ako sa mi niektoré veci plnia :D napríklad to s tým liečením, jeden náš známi je hypochonder na entú :D a išiel za psychológom a on mu jednoducho povedal že je úplne v pohode a od vtedy si sem tam povie že je zdravý a fakt, nič mu nieje :D teším sa na tvôj ďaľší výstup :)

    OdpovedaťOdstrániť