O mne

Moja fotka
Hi, my name is Laura and I found myself a new passion that brings me a lot of joy - writing. For now I´m writing about One Direction but maybe over a time I will write about someone else. Who knows. :) I hope you liked, like and will like my stories and if so, please write comments. I´m really grateful for them because they are giving me the strenght and the fancy to write more and more. Thank you so much :) :-* FB - https://www.facebook.com/vojtekova.laura ... TT - https://twitter.com/LauraVojtek ... FB fanpage - https://www.facebook.com/LaliStories?ref=hl ... Ask.fm -http://ask.fm/LauraVojtek

nedeľa 8. decembra 2013

IELTS + UK universities and colleges

As you might know, yesterday I took an IELTS exam and ... nie, nie :) nebude článok v angličtine. Viacerí ste si žiadali, aby som o tomto napísala článok, tak nech sa páči :) hádam, vás ten úvod neunudí k smrti, no musela som nejako uviesť tému ;-P

Začalo to s tým, že som si mala vybrať voliteľné predmety do 4. ročníka (teraz som v 5. - maturitnom). Spočiatku som plánovala ísť do Dánska, keďže tam je škola free, a preto som si dala aj matematiku, hoc mi z nej maturovať nebolo treba. Postupom času, niekedy okolo ročného výročia tohto blogu, t.j. niekedy okolo februára, som začala premýšľať, či chcem naozaj ísť do Dánska. Zistila som, že je to len preto, že som nechcela ostať na Slovensku či ísť do Česka. Mojím snom bol Londýn a Anglicko (vlastne som o inom meste ani neuvažovala, odkedy som ho v 2. ročníku navštívila, hoc len na pár dní; zamilovala som sa doň a vedela som, že raz sa tam vrátim) a zameriavala som sa na žurnalistiku. No školné tam je neskutočné - 9,000 libier ročne. A aj keď som vedela o pôžičke, ktorú poskytuje britská vláda, vďaka ktorej 90% študentov zvláda platiť ich vysokú, bála som sa celkovo života v Londýne. Životný štandard obyvateľstva je posunutý o "trošku" vyššie, než u nás na Slovensku.
Opäť som sa presmerovala na Dánsko, no následne som zistila, že aj tam je životný štandard vysoký, dokonca ešte vyšší ako v UK. What is more, najťažšie na štúdiu v Dánsku je zohnať brigádu a moji rodičia nemali peniaze, aby mi všetko mohli zaplatiť. A tak som od toho tak trošku upustila a sústreďovala som sa na Prahu, kde som mohla byť s kamarátkami a žiť si skromne. Potom prišiel znovu obrat, približne v strede leta, keď mi rodičia natĺkli do hlavy, že sa mám spamätať a ísť do Anglicka, že čo budem tu na Slovensku robiť, a tak moja túžba opäť vzplanula a ja som si začala zisťovať podmienky podrobnejšie na určité školy.
Známky boli jasné - na najlepšiu školu, na ktorú sa budem hlásiť, by som potrebovala A-levels A+AA, čo sa rovná slovenskej maturite trom jednotkám minimálne. To som si povedala, že hádam budem schopná splniť, keďže s učením problém nemám. Druhou podmienkou je motivačný list, u nich sa to volá personal statement. Je to niečo ako náhrada prijímacích skúšok. Motivačný list sa vyžaduje najmä preto, že anglické školy, na rozdiel od slovenských či českých, nezaujímajú len akademické znalosti študenta, ale taktiež jeho background. To, čo má rád, či sa venuje nejakým športom, či je členom nejakých spolkov, mládežníckeho parlamentu napríklad, redaktorom školských novín a podobne. No čo je dôležitejšie, či vie vyjadriť svoju passion for the subject. Študent, ktorý je zanietený napríklad do politológie, má načítané rôzne knihy, je predsedom študentskej rady, zúčastňuje sa schôdzí na mestskom mládežníckom parlamente a iné má oveľa oveľa väčšiu pravdepodobnosť na prijatie do štúdia, aj keď ma jednu dvojku z maturity ako študent, ktorý ma bezchybné akademické výsledky no pomaly ani nevie, prečo tú politológiu chce študovať.
Posledným faktorom je level angličtiny. Britské školy akceptujú široké spektrum rozličných certifikátov na overenie znalosti jazyka. Napríklad IELTS, International English Language Testing System organizovaný by British Council, je založený na 4 najdôležitejších častiach - Listening, Reading, Writing and Speaking. Z každej časti môžete dostať známku od 1.0 až 9.0 (9.0 znamená native speaker) a výsledná známka je priemer z tých štyroch. Každá škola má na svojej stránke pri jednotlivých predmetoch alebo všeobecne písané podmienky, za ktorých vás akceptujú, vrátane stupňa angličtiny. Na popredné top univerzity vo svojom odbore je väčšinou požadovaná známka nad 7.0 čo sa približne rovná bezchybnej úrovni B2. No aj keď niekto spraví maturitný test z angličtiny na 90%, to ešte neznamená, že má šancu aj na také skóre z IELTS. Preto som nechcela nič riskovať a začala som chodiť na špeciálnu prípravu priamo na tieto skúšky.
Listening pozostáva so 4 častí pričom sa náročnosť zakaždým sťažuje. Vždycky je na začiatku časti nechaný čas na prečítanie textu a na konci na skontrolovanie odpovedí, no pri poslednej sekcii, kde je poväčšine dopĺňanie textu, je príliš málo času, preto odporúčam tým, ktorý tento certifikát budú robiť, aby si tie otázky predčítali dopredu, ak budú mať čas, aj za cenu neskontrolovaných odpovedí. Celý posluch trvá 30 minút a počuť ho budete len raz, takže nie je žiadny priestor na omyly či nesústredenosť. Osobne mi príde táto časť najľahšia, možno aj preto, že som v škole zvyknutá na výklad po anglicky a taktiež všetky filmy či seriály pozerám len v angličtine. Preto si myslím, že na tejto časti som si viedla celkom dobre a mala by som získať celkom dobré skóre okolo 8.0 - 8.5. Bodovanie v tejto časti aj v čítaní s porozumením je podľa počtu správnych odpovedí z celkových 40. Úlohy môže byť rôzneho typu, napr. vybrať správnu odpoveď A, B, C, A, určiť, či je daná téza TRUE, FALSE or NOT GIVEN (osobne túto časť nenávidím), alebo dopĺňanie do textu.
Reading je o niečo zložitejší, aspoň pre mňa. Tí, ktorí pravidelne čítajú anglické knihy na ňom môžu uspieť celkom dobre, no u mňa to bola na teste katastrofa. Doma, keď som si cvičila testy, tak nebolo to síce perfektné, no nejako sa mi podarilo dať to aspoň na známku 7.0. Test sa skladá z troch častí. Každý test je dlhý približne stranu a pol a je písaný akademickou angličtinou. Môžete sa bifliť slovíčka aj každý deň a aj tak vám to nemusí pomôcť porozumieť testu. Tak ako v listeningu, náročnosť textov sa zvyšuje. Teda, mala by sa. V momente, keď som v sobotu začala čítať prvý článok, celá moja mentalita sa rozpadla, pretože som textu skoro vôbec nerozumela. A navyše, hneď prvú úlohu dali True, False a Not given (moja smrť). Odporúčam najprv si prečítať otázky a potom sa pustiť do textu, pretože tak už budete vedieť, na čo sa máte sústrediť. Času je málo a nik nestihne prečítať texty dvakrát. Ja osobne vypĺňam otázky za chodu ako čítam, no niekomu to môže vadiť. Ako som vravela, ten prvý článok bol otrasný a bála som sa, aký bude ďalší. Prekvapivo, otázky boli jednak ľahšie postavené a text bol taktiež jednoduchšie zrozumiteľný. A tretí, ktorý mal byť najťažší, tak bol najjednoduchší. Mala som pocit, akoby to vymenili. Po Readingu som mala pocit, že som to celé pokašľala a s Anglickom sa môžem rozlúčiť, no našťasie sa mi podarilo vzchopiť, pretože boli predo mnou ešte dve časti testu.
Writing bol pre mňa úplný zabijak. Keď som ešte mala prípravu, sústreďovala som sa najmä na túto časť. Je rozdelený do dvoch častí. Task 1 je report - opis grafu, tabuľky, procesu či plánu budovy. HOROR! Formálna angličtina, používanie pasívu, vybratie určitých hlavných čŕt, používanie určitých slovíčok naznačujúcich vysokú akademickú úroveň - no proste katastrofa. Kým som sa to naučila písať, tak už som išla na skúšku a celý večer pred tým som sa modlila, aby som dostala graf a nie proces, pretože tam bol najväčší problém pochopiť vlastne, o čom ten obrázok je. Keby ste dostali kolobeh vody či cykluc motýľa, čo je fajn, no opísať nejaký jadrový reaktor, tak to bolo na mňa moc. Našťastie som dostala graf a nejako som sa z toho vymotala. Hádam bude dobre. Task 2 je esej na rozličnú tému svetového diania. Niektoré sú v pohode, no opäť, ak vám nesadne téma a nemáte nápady, o čom písať, tak ste v riti. V tejto časti ma téma veľmi nepotešila, no napokon som sa nejako vykoktala a napísala som aspoň niečo. Téma bola, či je starnutie v dnešnej dobe lepšie alebo horšie ako v minulosti. Pod tým stresom som ani nevedela, ako sa volám, nie to ešte, o čom písať. Tak som napísala, jeden paragraf o lepších zariadeniach v nemocniciach a vynájdeniu liekov na rôzne choroby, druhý o nízkych penziách a vysokých cenách nielen potravín ale najmä liečív a svoj ázor som uviedla, že všetko závisí od krajiny, v ktorej žijete. Hádam to bude fajn.
Speaking je z troch častí, prvých 5 minút približne sa skúšajúci pýta na všeobecné otázky o vás, o škole, o plánoch do budúcnosti a podobne. Na začiatku môjho testu som sa neskutočne bála, pretože kamarátka, ktorá bola so mnou ma trošku vystrašila, keďže jej brat bol pred mesiacom tiež na preskúšanie a speaking spravil na 6.0 pričom už tri roky študuje v Austrálií. Nerozumela som tomu a navyše mal vraj otrasnú skúšajúcu, ktorá nahodila poker face.No našťastie, môj lektor, Richard Veil, bol neskutočné sympatický vtipný chlapík okolo 40-ky, ktorý bol neskutočne milý a povzbudivý. Pýtal sa ma na školu a predmety a potom na narodeniny. Takmer som sa rozosmiala nad jeho výrazmi, najmä keď som mu povedala, že neznášam narodeniny. Druhá časť je individual long turn, ktorý trvá približne 3-4 minúty. Examiner vám podá na papieri napísané zadanie aj s ceruzkou a čistým papierom na vaše poznámky. Máte minútu na to, aby ste sa pripravili a zodpovedali všetky otázky na papieri. Ja som dostala opísať nejakú atrakciu, ktorá ma zaujala. A tak som opisovala Múzeum voskových figurín Madam Tussaud´s . Hádam som to zodpovedala dobre no. Tretia časť sú otázky zamerané na tému, o ktorej ste rozprávali,, čiže v mojom prípade na turizmus. Myslím, že to šlo celkom dobre.
Z moje skúšky mám celkovo dosť zmiešané pocity, keďže niektoré časti som zvládla super a niektorými si skoro vôbec nie som istá. No teraz už je zbytočné sa stresovať a lamentovať nad tým, čo nemôžem zmeniť. Uvidíme potom, keď mi prídu výsledky a ja budem buď výskať od radosti alebo budem celé Vianoce deprimovaná, keďže by som ich mala vedieť 20. lebo 21. decembra. V obálke mi prídu až neskôr, no mailom mi ich pošlú už vtedy. Tak mi držte palce a modlite sa aj za mňa, ak by ste bol niekto taký láskavý. :D

Hádam som pomohla s informáciami, ktoré ste chceli vedieť, a ak som na niečo zabudla - let me know ;) rada to doplním aj budem vedieť ;)

26 komentárov:

  1. Ja som chcela ísť tiež, na skúšky, ale po tom čo som prišla na gymnázium, som zistila, že moja učiteľka ma na základnej naučila skoro všetko zle. A tak sa teraz musím učiť všetku gramatiku od znovu. Gramatiku nenávidím, či je to Slovenská, anglická alebo nemecká, proste je to gramatika. keď som si čítala, čo tam všetko bolo vedela som, že na Writing-u by som pohorela. Neviem písať v škole ani v slovenčine, nie to v cudzom jazyku.
    Veľmi si mi pomohla s týmto článkom a hádam, tri roky budem písať takýto test tiež a že sa mi to podarí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som sa chcela opýtať, či tieto testy môžeš robiť iba z bilingválneho gymnázia alebo aj z normálneho :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nie, nemusíš chodiť na bilingválne :) hocikto sa môže prihlásiť aj vekovo neobmedzené to je :)

      Odstrániť
  3. Budem drzat palce :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. v prvom rade ťa obdivujem, lebo ísť do UK na školu chce veľkú odvahu a ak sa tam dostaneš tak ti budem aj závidieť :P :) ale veľmi ti držím palce, nech ti to výjde :) moja bývalá spolužiačka teraz študuje v UK a hovorí, že je to to najlepšie čo mohla urobiť, takže veľa šťastia! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. fuuu, tak držím palce, a budem sa aj modliť ;) viem si predstaviť tvoje muky, nakoľko ja som na bilingválnom a my sme robili aj IGCSE a pripravujem sa na A-levels, ktoré máme možnosť robiť vrámci školy, len jedna otázočka, plánuješ robiť A-levels ?? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. uuu :) drzim palce:) nie ja nerobim :) nemam tu moznost a je to v podstate to co maturita

      Odstrániť
    2. Hej je, len toto je aspoň zväčšenie šance na prijatie :P

      Odstrániť
  6. Fuuu tak teraz si ma dostala :D tak ako som chcela ísť na tie skúšky, pretože chcem študovať v zahraničí, tak teraz som si to rozmyslela :D..Určite ti držím palce, aby sa ti to podarilo a aby si si to splnila :) Potom nám daj vedieť ako si dopadla :) Na ktorej univerzite by si to presne chcel študovať? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nebolo mojim zamerom vas od toho odradit, skor pripravit tych, co to chcu robit :) urcite by si sa nemala vzdavat svojho sna studovat mimo SR a ak su kj tomu potrebne nejake certifikatyx tajk budis .. praveze by si sa teraz mala zamerat na to, aby si ich zvladla a nie vzdat sa :) urcite na to mas, ak sa budes snazit ;) dam dam vediet a studovat, no ... kedze mozem podat 5 prihlasok, tak tie prve dve idu na LSE - London School of Economics, to je taka topka v odbore a hned za nou UCL - University College London, a ako zalohu mam Queens Mary a City University :) pozerala som aj Imperial College aj King´s College, kedze su tiez dobre aj ked asi az po UCL ale nemaju vhodne odbory pre mna :)

      Odstrániť
  7. Wau :) trochu zlozité... teraz fakt neviem ci ten test chcem robit ;).... ale drzím palce :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. kazda skuska je tazka :) z tym treba ratat, no urcite by si sa kvoli tomu nemala vzdavat :) na vyske to bude tiez tazke ;) dakujem

      Odstrániť
  8. No tak .. obdivujem ťa .. ja by som pohorela vo všetkom :D .. držím ti palce ;) ..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne :) s dobrou pripravou by si urcite nepohorela :)

      Odstrániť
  9. Dúfam, že potom môžem prísť na návštevu :P :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. samozrejme :) staci ma na FB alebo mailom skontaktovat a ideme na kavu minimalne :D

      Odstrániť
  10. Držím palce ale uprimne si myslim ze si tk zvladla :))

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Moj sen je tiez studovat alebo ak nie to tak aspon tam byvat...Obdivujem velmi to mesto.Milujem anglictinu ale to co sa uci na zakladke je horor a na strrdnych skolach seru na celu anglictinu ucitelia...A na bilingvalne by som nemala xdd a potom co som si toto precitala klobuk dole pred tebou a drzim palce :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nesmies si hovorit, ze na bilingvalne by si nemala :) uc sa doma, chod na jazykovku a urcite to zvladnes ;) a dakujem

      Odstrániť
  12. Celkom si ma vystrašila, lebo ja idem na budúci rok do Brightnu a ako jeden z predmetov som si dala politológiu, lebo chcem študovať medzinárodné vzťahy a pri tom nie som v škole moc aktívna v spolkoch a študentských radách... Tak aby to potom nebol pre mna problém..

    OdpovedaťOdstrániť